CRAD 2008 yılında, kimya ve benzeri endüstri alanlarını Türkiye ve dünya çapında kimyasal mevzuatlara uyum konusunda desteklemek amacıyla kurulmuştur.
Safety Data Sheet İngilizce bir terim olup, mevzuatça belirtilen çerçevede hazırlanan kimyasal maddelere ve ürünlere dair ‘’Güvenlik Bilgi Formu’’ anlamına gelmektedir.
Bu alandaki mevzuat, söz konusu Güvenlik Bilgi Formları vasıtası ile üreticilere, ithalatçılar ve de ürünün dağıtımını yapan firmalara, ürünün kullanıcılarına güvenli bir kullanım sağlanması için ürün hakkında bilgileri iletme zorunluluğu getirmektedir.
SDS ( Safety Daat Sheet ) ile iletilen bilgileri özet olarak ifade edilecek olursak; kimyasal ürünlerden kaynaklanabilecek zararlılıkları ve bu zararlılıklara mahal vermeden ne koşullarda ve nelere dikkat edilerek kullanılması gerektiğini içeren bilgiler diye nitelenebilir. Bu bilgiler sağlık ve çevre ile ilgili zararlılıklar, fiziko-kimyasal riskler ve reaktivite ile ilgili bilgileri içerir.
Önemli olan kimyasal ürünler ile nasıl güvenli bir şekilde çalışılacağını ileten bir belge olarak varlık göstermesidir. Malzeme Güvenlik Bilgi Formu içeriğinde kimyasal ürüne dair ilkyardım bilgileri ve yangınla mücadele bilgileri de bulunacaktır.
Kaza sonucu maddenin yayılmasına karşı önlemler, maddenin fiziksel ve kimyasal özellikleri, kullanım, elleçleme ve depolama özellikleri, maruziyet kontrolleri ve kişisel koruma bilgileri, toksikolojik bilgiler, ekolojik bilgiler, bertaraf bilgileri, taşımacılık bilgileri, maddenin kimyasal kararlılığı ve tepkenliği, yasal mevzuat bilgileri ve diğer bilgiler Malzeme Güvenlik Bilgi Formu aracılığı ile aktarılmalıdır.
Malzeme Güvenlik Bilgi Formu ürün etiketinden daha fazla ve detaylı bilgi sunar.
SDS ’ler (Safety Data Sheet) kimyasalların bulunduğu ve kullanıldığı işyerlerinde Türkçe olarak bulundurulması yasal olarak zorunludur. Söz konusu belge etkin bir risk yönetiminin sağlanması sağlık ve güvenlik programının tam ve etkili bir şekilde oluşturulması ve geliştirilmesi için başlangıç olacaktır.